Kontakt os
Læs om kornarternes værdier for årets høst
Om DLG / Presse / Nyheder
14. september 2016

God fodringsmæssig værdi af årets høst 2016

Høsten er ved at være i hus, og DLG er nu så langt med analysearbejdet for de forskellige kornarters værdi, at vi er klar til at offentliggøre de foreløbige resultater.

Analyserne sker ved, at der fra første høstuge indsamles repræsentative ugeprøver af alle væsentlige kornarter - byg, hvede, havre, rug, triticale og rapsfrø fra alle DLG's driftslagre. Kornprøverne neddeles efter alle kunstens regler og analyseres for alle relevante næringsstoffer som omfatter bl.a. fedt, protein, aske, stivelse, foderenheder, aminosyrer og toksiner. De foreløbige resultater ser således ud:

Proteinniveau og energiniveau i korn

Mere protein og energi

For både byg, hvede og havre er der tale om at proteinindholdet på landsplan er steget med i gennemsnit 1%point - altså 10% - ift. 2015 - lidt mere for hvede end for byg og havre. Proteinindholdet i rug er uændret i forhold til sidste år. Ser vi på indholdet af foderenheder er der en klar tendens til, at energiindholdet i kornet i 2016 er højere end i 2015. Her ses den største stigning i havre og rug, men der er også mindre stigninger i energiindholdet for hvede og byg. 

Betydning for svinefodersammensætningen

Bruger du færdigfoder fra DLG skal du som udgangspunkt ikke foretage dig noget. Vi sørger for at tilrette indholdet af næringsstoffer i vores svinefoderblandinger. Vi afstemmer det i forhold til de næringsstofgarantier, der er givet på svinefoderet. 

Blander du selv dit svinefoder, skal du justere din iblanding, sammensætning af dit tilskudsfoder eller mineralblanding i forhold til at afstemme næringsstofferne til grisenes behov.

Kontakt vores svinefodereksperter

Har du behov for at foretage analyser af dit eget korn, optimeringer eller blot ønsker en faglig gennemgang af din svinebesætning, så kontakt din lokale landmixkonsulent eller DLG-konsulent.

Husk E-vitamin

Ved overgang til ny høst kan det være en god idé at hæve E-vitaminniveauet, fordi kornet, indtil det er lagerfast (færdigmodnet), danner nogle meget reaktive stoffer, kaldet frie radikaler. De er skadelige for grisen, men effekten modvirkes af E-vitamin. Derfor anbefales det at øge tildelingen af E-vitamin, indtil kornet er lagerfast (2-3 måneder efter høst). Læs mere om E-vitamin på Vitfoss' hjemmeside.  
I DLG´s svinefoderprogram tilsætter vi ekstra E-vitamin i perioden fra ny høst og frem til ultimo oktober i vores svinefoderblandinger, for at kompensere for det forhold.

Hjemmeblandere:
Husk at give E-vitaminer til nyhøstet korn

Er du hjemmeblander, er det derfor vigtigt at supplere med ekstra E-vitamin, da E-vitamin virker som antioxidant og forebygger friskkornsforgiftning. Køb E-vitamin direkte på vores Kundeportal.

Kontakt kundecenter