Kontakt os
Pas godt på majsensilage og kolbemajs til slagtekalve
Om DLG / Presse / Nyheder
7. oktober 2019

Pas godt på majsensilage og kolbemajs til slagtekalve

Mange slagtekalveproducenter baserer fodringen på majsensilage eller kolbemajs. Begge fodermidler ensileres og den proces har stor betydning for kvaliteten af det færdige slagtekalvefoder. Fra nu af begynder majsen af visne ned, samtidig med at det bliver koldere. Det sænker ensileringshastigheden og øger fremvæksten af gær og svampe.

Gær og svampe giver anledning til større varmedannelse og dermed tab af energi både under ensilering og efter åbning. Samtidig kan svampe danne toksiner, der kan forstyrre tilvæksten hos slagtekalvene. Vi anbefaler derfor i DLG at anvende et ensileringsmiddel, som modvirker varmedannelse. 

Majsensilage til slagtekalve
Til majsensilage er det nemmest at arbejde med Biotal Axcool Gold. Det er et bakteriebaseret middel, som omdanner noget mælkesyre til eddikesyre, der hæmmer vækst af gær og svampe. Det øger langsomt holdbarheden i majsensilagen. Det leveres i poser a 70 gram, som behandler 50 tons grønmasse. Indholdet opløses i 2,5 l drikkevand og kan efterfølgende fortyndes med drikkevand til en koncentration, der passer til tanken på snitteren. Dosering i l/min tilpasses høsthastigheden. Læs mere om Biotal Axcool Gold.

Kolbemajs til slagtekalve
Ved kolbemajs er historien lidt en anden. Kolbemajsen har en højere koncentration af let-omsættelige kulhydrater og er samtidig svær at trykke luften ud af. Derfor kræver kolbemajsen en stærkere konservering. Nogle arbejder med propionsyre, som skal doseres med 4-6 l/tons grønmasse, som også kan anvendes til økologisk produktion.

Konventionelle slagtekalveproducenter kan med fordel bruge det billigere ensileringmiddel Sil-All Fireguard doseret med 300 g/tons grønmasse, som også er nemmere at håndtere. Sil-All Fireguard leveres i sække af 7,5 kg og består af en blanding af konserveringsmiddel og bakterier. En sæk opløses i 100 l vand, og der skal tildeles 4 l/tons grønmasse. Læs mere om Sil-All Fireguard vandopløseligt - 7,5 kg.

Når du arbejder med ensileringsmidler, er det vigtig at følge vejledningen for opblanding, og HUSK ALTID rent vand, ren spand og ren tank, når du arbejder med bakteriebaserede ensileringsmidler. 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte din lokale produktkonsulent på Kvæg.